fbpx

Címünk

6725 Szeged, Felhő u. 4. 1.em. 5.

Rendelési idő

Telefonos egyeztetés alapján!

Telefonszám

+36-20-244-3379

E-mail cím

info@powerdose.hu

Sportorvoslás

Miért sportoljunk?

 

Röviden: hogy tovább élhessünk megfelelő életminőségben.

 
Hosszabban: ha el akarjuk kerülni a korai egészségromlást, akkor el kell fogadnunk, hogy egészségünk állapotát alapjaiban határozza meg a fizikai aktivitásunk mértéke. A pandémia során egyértelműen kimutatható volt, hogy magasabb számban kerültek kórházba, lélegeztetőgépre azok, akik a járvány kitörésekor nem voltak fizikálisan és mentálisan “optimális” állapotban. Nem vitás, hogy sokkal jobban oda kell figyelnünk önmagunkra, hogy testileg, lelkileg ideális állapotba kerülhessünk.
A megfelelő állapotba kerülés elérésében sokat tud segíteni a sportorvos, egy olyan orvos, aki a betegségek és a sérülések kezelésében és megelőzésében egyaránt speciálisan képzett, a sport-egészségügyben legmagasabban szinten képzett szakember.
 
A sportorvos feladatai:
 • versenyzési engedély megadása,
 • prevenciós tevékenység (szűrő -és alkalmassági vizsgálatok, sportsérülések, sportártalmak megelőzése),
 • sportrendezvényeken és szabadidősport eseményeken az előforduló sérülések és egyéb orvosi beavatkozások ellátása
 • legális eszközökkel történő teljesítményfokozás,
 • állóképességi felmérés, teljesítménydiagnosztikai vizsgálat,
 • doppingellenes tevékenység,
 • sportsérülések terápiás kezelése, gyógyítása, rehabilitációja,
 • gyógyulást követően a sporttevékenységek engedélyezése.

 

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek aki sportol, legyen az élsport, amatőr-, vagy hobbisport. Kortól, nemtől, sportolás minőségétől és mennyiségétől függetlenül mindenkit várunk egy sportorvosi konzultációra. A konzultáció alkalmával személyre szabott, a sportolás intenzitásától és az kitűzött céloktól függő kivizsgálási protokollt állítunk össze, mely elvégzése lesz a következő lépés.

Az egyesületi sportolókra különleges figyelmet fordítunk: a 35 év feletti sportolók esetében évente kötelező a vér laboratóriumi vizsgálata („nagylabor”). Amennyiben az eredményben kóros értékeket tapasztalunk, különösen a kardiológiai rizikófaktorok tekintetében ( pl.magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, magasabb húgysav szint, dohányzás, akár korábbi is, magasabb koleszterinszint, mozgásszegény életmód) a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium javaslata szerint a sportolót kardiológiai vizsgálatra kell küldeni. 65 év felett a félévente esedékes sportorvosi vizsgálat mellett a vérvizsgálat és a kardiológiai vizsgálat is kötelező, függetlenül attól, hogy van-e rizikófaktora, vagy
panasza a sportolónak. Mindezt rendelőnkben el tudjuk végezni, így elkerülhető a felesleges várakozás, kórházi sorbanállás.

 

Mi történik a sportorvosi vizsgálat során?
 
A versenyzési engedély megadása minden esetben a sportorvos joga és felelőssége. A sportorvosi vizsgálat a következő lépésekre bontható:
 • anamnézis felvétel ( a www.osei.hu oldalon elérhető kérdőív formájában )
 • fizikális vizsgálat:
  • testalkat
  • szív-, keringési rendszer (vérnyomás, pulzus, szív hallgatózása),
  • tüdő (hallgatózás, vér oxigén-szintjének monitorozása, asztmára utaló jelek esetén légzésfunkciós vizsgálat),
 • mozgásszervek vizsgálata,
 • idegrendszer vizsgálata,
 • szem vizsgálata,
 • 12 elvezetéses EKG,
 • vizeletvizsgálat.

 

Milyen szakmai és technikai háttérrel rendelkezünk?
 
Több mint 15 éves szakmai tapasztalat gyűlt össze az intenzív terápia, a belgyógyászat, a kardiológia, az aneszteziológia, és természetesen a sportorvoslás terén. Ebből a felhalmozott tudásból adódik, hogy klinikánk a komplex problémákra (szív-, tüdőbetegségek, gyulladásos állapotok) is megoldást képes nyújtani.
Ezt az orvosszakmai tudást egészítik ki az egész Dél-Alföldi régióban kiemelkedő, ultramodern sportorvosi és teljesítménydiagnosztikai eszközök, berendezések.
Laborunkban a jelenleg ismert egyik legmodernebb, magyar szabadalommal rendelkező spiroergometriás rendszert használjuk kerékpár és futószalag ergométerrel. Spiroergográfia használatakor nemcsak az elvégzett munkát mérjük pontosan, hanem a légzés teljesítményét, több légzésfunkciós paramétert, mint például az oxigén felhasználást és a szén-dioxid kibocsátást, ezzel párhuzamosan az aerob és anaerob küszöböt, pH-t is meghatározzuk.
A terheléses vizsgálat alatt 12 elvezetéses EKG segítségével rögzítjük a szív működését, így megkapjuk a pulzusszámot, illetve az esetleges ritmuszavarok is megmutatkoznak.
Az erre a célra kialakított körülmények lehetővé teszik a mérőhelyiség légcseréjét, hőszabályozását, ami a pontos kalibráció és az eredmények összehasonlíthatósága miatt is létfontosságú.
Az sportorvosi jellegű vizsgálatok elengedhetetlen eszköze az ultrahang-berendezés (GE Versana Active), hiszen gyakran van szükség egy előzetes szívultrahang vizsgálatra is, mely természetesen az orvosi műszerpark része.
 
Amennyiben szeretné megismerni teste működését, terhelésre adott válaszreakcióját, anyagcsere változását, foglaljon időpontot telefonon Központunkba!