fbpx

Címünk

6725 Szeged, Felhő u. 4. 1.em. 5.

Rendelési idő

Telefonos egyeztetés alapján!

Telefonszám

+36-20-244-3379

E-mail cím

info@powerdose.hu

Fájdalomterápia

Senkit se tévesszen meg a fájdalomterápia kifejezés, hisz nem fájdalommal gyógyítunk, hanem a fájdalmat gyógyítjuk!


A fájdalom érzése a mindennapjaink része lehet, melyet egyénenként szubjektíven élünk meg. Nem kellemes érzés, de hasznos is lehet a szervezet számára, hisz ez mindig egy jelzés. A test figyelmeztet, hogy valami nem megfelelően működik, önvédelmi reakciót indít el, nekünk pedig hallgatni kell rá. Ha sportolás közben megfájdul az ember térde, meg kell szüntetni a fokozott terhelést (például megszakítani a futást), a hosszantartó fájdalom tűrése megterhelő, rontja az életminőséget és negatívan hat a közérzetre. Ezért minél előbb meg kell keresni a fájdalom okát, és a leghatásosabb terápiáját. Mi ebben lehetünk a hobbisportolóktól kezdve a profikkal bezárólag minden sportkedvelő ember segítségére.


A fájdalomterápia során célunk a sportolással összefüggő fájdalmak felderítése, lehetőségekhez mérten csillapítása, megszűntetése, és a megfelelő gyógymód meghatározása, végül az idegrendszerben rögzült fájdalomérzet „kioltása”, hogy a fájdalom véletlenül se lehessen az ember állandó társa a mindennapokban vagy sportolás közben.


Ilyen típusú fájdalmakkal érdemes felkeresni rendelőnket


Sokféle fájdalommal találkoztunk már életutunk során, de vannak tipikus területek, amelyek sok embernek okoznak gondot. Ilyen például a derék, a térd, a fej, a csípő és a nyak fájdalmai, ízületi gyulladása.


Ahogy már említettük, a fájdalom egyfajta válasz egy adott problémára, ezért mindig ki kell deríteni, mi okozza a bajt.


A fájdalom kezelésében lehet nem gyógyszeres terápiát (pl. kineziotape felhelyezés,fizioterápia,stb) alkalmazni és gyógyszereket illetve gyógyszer-

kombinációkat, infúziókat és helyi injekciókat (pl. acut „idegbecsípődés” esetén közvetlenül a fájdalom helyére adott helyi érzéstelenítő) Az alkalmazott gyógyszerek között nem-szteroid gyulladáscsökkentők, antidepresszánsok és egyéb, speciálisan a fájdalom kezelésére kifejlesztett gyógyszer szerepel.


Izomfájdalom


Az izomfájdalom meglehetősen kellemetlen, de általában mégsem súlyos tünet, számos oka lehet, vírusfertőzést éppúgy kísérheti, mint az izmok túlzott megerőltetése, sőt a mindennapjaink stressz faktorai is kiválthatja.


Fájdalom leggyakrabban a végtagok, a nyak, a vállak és a hát izmaiban jelentkezik, melyet kísérhet izommerevség, mozgásterjedelem beszűkülése és akár mozgáskorlátozottság is.


Ízületi fájdalom


A másik gyakori fájdalomtípus az ízületi fájdalom, mely két nagy csoportra osztható: gyulladásos és a kopásos.


A kopások esetében az ízületi porc károsodásával jellemezhető betegség, melynek során a különböző leépülési folyamatok kerülnek előtérbe. Ez a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés 50 éves kor felett. Az azonos sportágat űzők esetében hasonló helyeken alakulnak ki. Ez az általánosítás persze nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni a problémát. Az első és legfontosabb tünet a fájdalom. Az ízület reggelente merevebb, ez a merevség kb. fél óra hosszat tart, majd bemozgatásra a fájdalom csökken. Ez az időleges enyhülés viszont nem jelenti azt, hogy nem indokolt az alapos kivizsgálás, hiszen a kezeletlen ízületi gondok végül jelentős mozgásszervi problémákhoz vezethetnek, amelyeken bizonyos esetekben már csak műtéttel lehet segíteni.


Az ízületek gyulladása


A gyakorlati jelentőségük azért óriási, mert sok esetben sürgősségi ellátást is igényelhetnek. A gyulladásra jellemző, hogy az érintett ízület fájdalmassá lesz és a gyulladásos folyadék felszaporodása következtében beduzzad, ezáltal mozgásterjedelme beszűkül.


Ha acut vagy krónikus fájdalom gyötri, keresse fel szakrendelésünket!