fbpx

Címünk

6725 Szeged, Felhő u. 4. 1.em. 5.

Rendelési idő

Telefonos egyeztetés alapján!

Telefonszám

+36-20-244-3379

E-mail cím

info@powerdose.hu

Pszichológia

Klinikai neuropszichológia

 
Miben tud segíteni a neuropszichológus?

A neuropszichológia a pszichológiának egy olyan területe, amely az egyes neurológiai betegségek illetve agysérülések következtében kialakult kognitív (a beteg gondolkodását, mentális működéseit érintő) tüneteket, esetleges viselkedésváltozást, érzelmi zavarokat vizsgálja. Az agykárosodás lehet szerzett (pl. baleset vagy stroke következtében), vagy veleszületett (pre-peri-postnatális történés miatt), így a  neuropszichológus foglalkozik nem tipikus fejlődéssel, agyi sérültek vizsgálatával és rehabilitációjával, valamint a mentális leépülés korai diagnosztikájával és követésével. Tudományos-kutatói és alkalmazott-segítői szerepe segíti abban, hogy munkájában a legújabb kutatási eredményeket is alkalmazza.

 

A neuropszichológus feladatai:  
  • veleszületett vagy szerzett agyi sérülések, neurológiai betegségek diagnosztikája és rehabilitációja, utánkövetése
  • mentális leépülés korai diagnosztikája és követése
  • szakértői vélemény megírása
  • kognitív funkciók differenciáldiagnosztikája, fejlesztése
  • mindennapi életbe való visszailleszkedés
  • betegséggel vagy annak következményeivel való együttélés, érzelemszabályozás
  • olyan mentális problémákkal, mint a pánik, a pánikbetegség, a depresszió vagy a szorongásos zavarok, de segíthet stressz kezelésben, érzelmi labilitással kapcsolatos, vagy önismereti munkában is
  • javallott egyes agyműtéteket megelőzően: pl. a műtétnek egyes funkciókra (pl. beszéd, memória, stb.) gyakorolt kockázatának a felmérésére, vagy az ún. “éber műtétek” során.
  • Poszt-Covid mentális szindróma terápiás kezelése

Kiknek ajánljuk?

Kérhetjük neuropszichológus segítségét az akut ellátás utáni rehabilitáció megsegítésében (pl. kognitív funkciók fejlesztése, mindennapi életbe való visszailleszkedés, betegséggel vagy annak következményeivel való együttélés, érzelemszabályozás, stb.), vagy szakértői véleményhez. A klinikai neuropszichológus továbbá foglalkozhat olyan mentális problémákkal, mint a pánik, a pánikbetegség, a depresszió vagy a szorongásos zavarok, de segíthet stressz kezelésben, érzelmi labilitással kapcsolatos, vagy önismereti munkában. Poszt-COVID mentális tünetegyüttesről akkor beszélhetünk, amikor valaki a betegségből felépülve elhúzódóan él át pszichés tüneteket, és ezek gátolják a normál mindennapi funkciókat, a munkát és az emberi kapcsolatokat. A pszichológus a poszt-Covid mentális szindróma alatt megjelenő változatos pszichés panaszok (fáradékonyság, szorongás, pánik, alvászavar, alacsonyabb hangulati fekvés, energiavesztés és motiválatlanság, memória és figyelmi nehézségek) tekintetében is segítséget tud nyújtani.


Mi történik a neuropszichológiai vizsgálat és terápia során?

A neuropszichológiai vizsgálat során az anamnézis felvételt követően neuropszichológai diagnosztikai módszerekkel (tesztek, kérdőívek, személyre szabott feladatok) vizsgálom a személy beszédét, figyelmét, verbális és vizuális memóriáját, intellektusát stb. A fókuszban az agykárosodott gyermekek és felnőttek diagnosztikája és rehabilitációja áll.


Miért érdemes bennünket választani?

Több mint 10 éves klinikai tapasztalattal rendelkezem a betegellátás területéről. Komplex neuropszichológiai diagnosztikai és rehabilitációs eszköz –és tudáskészlettel rendelkezem, mely lehetővé teszi a precíz differenciáldiagnosztikát és az eredményes rehabilitációt is.